Login

Professionele trimtafels voor honden

Steeds meer worden er op internet trimtafels aangeboden en het is vaak lastig om te bepalen welke stabiel is en welke voor uw gebruik geschikt is. Vaak is alleen een prijs zichtbaar en als je de teksten moet geloven zijn het altijd de beste trimtafels, echter is vaak genoeg gebleken dat de trimtafel bij ontvangst dan toch meer wiebelt dan verwacht, te zwaar is en of het blad toch te klein of te groot is. Trim Nederland BV heeft het grootste assortiment professionele trimtafels voor gebruik thuis of in de trimsalon, dus wij zijn er zeker van dat wij ook een geschikte tafel voor u hebben. Hoe fijn is het als de hond goed bijgehouden kan worden (en geen klitten heeft). Thuis wordt meestal gekozen voor een opvouwbare trimtafel, terwijl in de trimsalon een in hoogte verstelbare trimtafel eigenlijk een must is. Waar het om gaat is natuurlijk dat de hond goed onderhouden kan worden en of getrimd kan worden en op een goede stabiele ondergrond staat, en niet steeds weg glijdt. Natuurlijk kan een trimtafel ook voor andere huisdieren gebruikt worden, zoals katten en of konijnen, dus wilt u weten wat de beste tafel voor u is, lees dan hier hoe u de beste trimtafel kunt kiezen. 

Welke soorten trimtafels voor honden zijn er?

Trim Nederland BV heeft naast de inklapbare trimtafels ook een zeer grote selectie aan hydraulische en elektrische trimtafels . Bij een hydraulische trimtafel komt geen stroom aan te pas en deze kan overal worden neergezet. Het systeem werkt net als bij de kapper. De hydraulische trimtafel gaat in stukjes omhoog dmv een voethendel waarmee je het blad omhoog pompt. Wordt de hendel helemaal ingedrukt, dan zakt de trimtafel. Het omhoog gaan is een groot verschil met een elektrische trimtafel die geleidelijk omhoog (en omlaag) gaat. Verwar een hydraulische trimtafel ook niet met een trimtafel met luchtpomp. Deze werkt met een luchtpompje die vergelijkbaar is met het pompje op de achterklep van een auto. Bij deze wordt de tafel vaak zelf in een gewenste stand gezet en zorgt het pompje er slechts voor dat er minder kracht gezet hoeft te worden.

Honden Trimtafels voor beginners

Er zijn diverse soorten trimtafels. We beginnen bij de zogenaamde opvouwbare trimtafels ook wel klaptafels of showtafels genaamd, omdat ze altijd op hondenshows worden gebruikt. Opvouwbare trimtafels zijn trimtafels die redelijk simpel ingeklapt en weggezet kunnen worden. Dit zijn vaak de trimtafels die thuis worden gebruikt of door beginnende trimmers.

Elektrische trimtafels voor honden

Een elektrische trimtafel zie je het meest bij de dierenarts of in de trimsalon maar wordt steeds vaker ook voor thuis aangeschaft. Deze tafels hebben een actuator (motor), een adapter en een voet of handbediening. De actuator is dat deel waar een stang in en uit gaat en daarmee de tafel in hoogte zet. De adapter zorgt ervoor dat het stroom uit het stopcontact omgezet wordt in 24volt waarop het systeem werkt. Voordeel van een elektrische trimtafel is dat het blad geleidelijk omhoog en omlaag gaat hetgeen voor een hond het meest prettige is. U kunt de tafel dan ook op iedere gewenste hoogte instellen afhankelijk van de hond maar ook van de persoon die aan de tafel werkt. Trim Nederland BV heeft een zeer groot assortiment aan elektrische trimtafels omdat ook daar de wensen van mens en dier zeer uiteen kunnen lopen.

Moet een trimtafel laag kunnen dan wordt vaak met een soort van kruis als frame gewerkt. De actuator is schuin geplaatst en gaat van liggende positie naar opgaande positie. Juist in deze beweging wordt een actuator extra belast door de zijwaartse kracht. Vergelijk dat met een bezem die u aan het uiteinde van de vloer wilt optillen. Dat eerste stukje van horizontale naar verticale stand kost extra veel kracht om de bezem rechtop te krijgen maar als de bezem eenmaal rechtop staat dan weegt hij niets meer en kunt u hem met gemak op en neer bewegen. Trim Nederland BV werkt dan ook nooit met hoe zwaar een trimtafel kan tillen (en toch sneller kapot gaat dan verwacht) maar kijkt altijd naar welke honden erop getrimd gaan worden.

Bij de meeste schaarconstructies wordt echter al vaak rekening gehouden met extra krachten en komt de actuator in de laagste stand nooit helemaal horizontaal te liggen. Daarom gaat een tafel ook vaak maar tot gemiddeld 35cm laag en niet tot 10cm.  Deze tafels zijn prima voor de gemiddelde hond en trimsalon. Maar bent u op zoek naar een trimtafel voor nagenoeg alleen maar hele grote honden (newfy’s) dan zijn elektrische trimtafels waarbij de actuator bij een in- en uitgaande beweging een betere keuze. De actuator doet dan niets anders dan in en uitduwen en de constructie van het frame zorgt ervoor dat de tafel op en neer gaat. De actuator wordt dan veel minder (zijwaarts) belast en uw trimtafel gaat langer mee.

Trimtafels met beugels voor honden

Trimtafels worden bijna altijd met een beugel verkocht, dan wel bij de trimtafel als set dan wel als optie. Vroeger werd bij een trimtafel altijd voor een beugel over de hele tafel gekozen. Het idee is dat deze beugel aan weerskanten op de tafel of blad vastzit en dus meer kan hebben als een hond gaat zitten of hangen en niet afbreekt.  Een enkele beugel, die slechts aan een kant vastzit kan immers een beetje mee veren of doorbuigen als de hond eraan gaat trekken of hangen. Voordeel van een enkele beugel is echter wel dat een hond niet “opgesloten” wordt en het hoofd vrij geknipt kan worden zonder dat er een opgaande stang in de weg zit. Bij een klaptafel is de gebruikelijke manier om de beugel op de korte kant te plaatsen maar als deze op de lange tegenovergestelde kant wordt geplaatst, staat ook uw hond met zijn hoofd “vrij” op tafel. Een aantal professionele trimtafels in het assortiment van Trim Nederland BV heeft als optie een zwaar uitgevoerde enkele beugel die aan het frame is bevestigd. Deze buigen echt niet meer zo maar door.  Soms vindt een hond het in het begin vervelend om vastgezet te worden maar meestal is dat vrij snel gewend en blijft een hond veel rustiger staan als die het idee heeft dat ze niet weg kan. Bedenk in ieder geval dat een hond NOOIT alleen gelaten mag worden op een trimtafel niet als deze vastzit,  maar ook niet los.

Opvouwbare en inklapbare trimtafels voor honden.

Opvouwbare trimtafels, ook wel klaptafels of showtafels genoemd, zijn ideaal voor thuisgebruik of als extra trimtafel indien even nodig in de trimsalon. Bij inklapbare trimtafels zien we eigenlijk maar een paar verschillende systemen om de poten uit te klappen. De meest simpele en makkelijke, maar ook meest stabiele is het scharniersysteem. U klapt simpelweg de poten uit en  het systeem doet de rest. Maar er is ook een systemen met een soort beugel aan iedere kant die u dan in gaten in elk van de poten moet steken. U knijpt de beugel dan iets in en steekt de uiteinde van de beugel in de poten aan beide kanten. De beugels worden dan middels een draaiknop in het midden onder het blad vergrendelt. Dit soort tafels zijn wel vaak iets minder stabiel, kosten meer kracht (om de beugels bij elkaar te knijpen) maar zijn wel de goedkoopste op de markt. Ook bij inklapbare trimtafels zijn er verstelbare trimtafels. De poten zijn dan onderbroken, uit twee delen, glijden in elkaar en worden op verschillende manieren vastgezet. Mensen zijn vaak op zoek naar dit soort trimtafels met de gedachte om juist iets hoger te kunnen werken. Bedenk echter dat hoe hoger je gaat hoe onstabieler de constructie wordt en de tafel dus meer gaat wiebelen. Dit soort trimtafels zijn dan ook eigenlijk gemaakt om omlaag te kunnen gaan, en niet omhoog. Moet er een grotere hond op, dan omlaag en door het gewicht van de grote hond blijft de tafel voldoende stabiel. Waarom maken ze de opvouwbare trimtafels dan niet simpelweg met veel langere poten dan gemiddeld 76-80cm? Het antwoord is simpel; dan kunnen poten niet langs elkaar ingeklapt kunnen worden. Maar er is wel een oplossing. Wilt u een trimtafel die wat hoger is, zoek er dan een met zo lang mogelijke poten (86cm), of met een soort strijkplank systeem waarbij de poten uit een deel blijven en onder het blad in een andere positie, meer naar elkaar, geplaatst kunnen worden.

Hydraulische trimtafels voor honden.

Bij de kapper zit je in een stoel die omhoog of omlaag gezet kan worden door het drukken op een voethendel. Dit principe is hetzelfde bij een hydraulische trimtafel. Er komt dus geen stroom aan te pas. De hydraulische trimtafel kan ook op iedere gewenste plek gezet worden en er is geen elektrisch systeem wat kapot kan gaan. Verwar een hydraulische trimtafel ook niet met een trimtafel met luchtpomp die je steeds vaker ziet. Deze werken met een pompje die vergelijkbaar is met het pompje op de achterklep van een auto. Bij deze luchtpompjes wordt de trimtafel vaak zelf in een gewenste stand gezet en zorgt het pompje er slechts voor dat er minder kracht gezet hoeft te worden indien de tafel met de hand in de juiste stand wordt gezet.

Voorheen werd bij een hydraulische trimtafel een pomp in het midden recht onder het blad gezet en was het bereik van zo’n hydraulische trimtafel redelijk beperkt. Trim Nederland heeft echter ook meerdere hydraulische trimtafels met een andere constructie waardoor het bereik van zo’n hydraulische trimtafel zelfs van 50cm laag tot wel 100cm hoog gaat.

Een hydraulische trimtafel wordt bediend door middel van een voethendel en iedere keer dat de hendel wordt ingedrukt gaat het blad een stukje omhoog. Wordt de hendel volledig ingedrukt dan zakt de tafel naar beneden. Als een hydraulische trimtafel omhoog staat dan staat de stang ook helemaal uit. Het systeem werkt met olie die van de ene naar de andere kamer wordt gepompt waardoor een stang in en uit gaat. Een keerring zorgt ervoor dat er geen olie langs de uitgaande stang kan ontsnappen maar in de loop der jaren kan zo’n ring gaan uitdrogen en kan er toch minimaal olie gaan “zweten”. De tafel staat dan de volgende ochtend een stuk lager dan de dag ervoor. Het is dan ook altijd raadzaam een hydraulische trimtafel na gebruik volledig te laten zakken zodat er zo min mogelijk druk op de keerring staat als de trimtafel niet wordt gebruikt.

Welke trimtafel is voor mij geschikt?

De eerste vraag die vaak wordt gesteld is hoe groot moet het blad zijn voor mijn hond? En dat is lastig te zeggen want wat de een groot genoeg vindt is voor een andere weer veel te klein. Een handige tip is dan ook om een badlaken op de vloer te vouwen en de hond erop te zetten. U ziet dan precies hoeveel ruimte de hond inneemt en er overblijft voor een kammetje etc.

Is het budget op dit moment niet toereikend, spaar dan liever iets langer door tot u wel in de prijsklasse van uw soort trimtafels rond kunt kijken. Trim Nederland BV heeft een ruim assortiment aan trimtafels in de verschillende prijs klasses, dus wij zijn er zeker van ook een geschikte trimtafel voor u te hebben.

En het is echt niet zo dat de duurste altijd de beste is. Als u alleen kleine hondjes trimt dan hoeft u niet te kiezen voor een trimtafel met een heel groot blad van 120cm of nog meer. Dat is dan zelfs een slechte keuze omdat de hond dan meer ruimte heeft om tegen te werken en of weg te draaien. Maar heeft u een trimsalon en doet u meerdere rassen dan is het logisch dat het blad niet te klein mag zijn. De gemiddelde maat voor een blad in een trimsalon is 60x110cm maar een extra 10cm kan dan toch de voorkeur genieten.