Login

Klitten

Klitten bij je hond: verwijderen en voorkomen van klitten

Klitten in de vacht van je hond, het kan gebeuren. Toch is het vervelend, want een vacht met klitten kan leiden tot ernstige problemen. Zo kunnen irritaties of zelf infecties ontstaan. Dat is vervelend en pijnlijk voor de hond maar ook voor uw portemonnee want de dierenarts is vaak niet goedkoop. Daarbij zullen veel honden toch niet vrolijk uitkijken naar een bezoekje aan de dierenarts. Hier geldt dan ook: voorkomen is beter dan genezen. Hoe verwijder je klitten en hoe kun je ze voorkomen?

Hoe verwijder je klitten bij je hond?

Als je hond klitten in de vacht heeft, is het belangrijk om ze te verwijderen. Klitten kunnen leiden tot infecties of andere problemen veroorzaken. Veel klitten kunnen voorzichtig met de vingers of met een klittenkam worden verwijderd. Hieronder een aantal tips om rekening mee te houden. 

  • Begin aan het einde van de klit
    Begin aan de uiteinden van het haar en werk langzaam naar boven om trekken en pijn te voorkomen. Het verwijderen van klitten bij een hond kan soms een uitdaging zijn, maar met het juiste gereedschap wordt al snel comfortabeler voor jou en je hond. 
  • Bereid uw huisdier voor
    Zorg ervoor dat de hond of kat kalm en ontspannen is voordat je begint. Geef ze wat extra aandacht en aai ze om hen gerust te stellen. Zijn ze rustig en ontspannen, dan kun je aan de slag. 
  • Kies het juiste gereedschap
    Kleine klitten kun je meestal met je vingers voorzichtig uit elkaar trekken. Grote klitten of klitten op lastige plekken zijn vaak lastiger. Een ontklitter, slicker brush of hondenkam zijn dan ideaal. Kies voor een hondenkam met lange tanden om de klitten eerst te ontwarren. Een slicker borstel kan helpen bij het verwijderen van klitten en losse haren. Als het echt niet lukt, kun je met een klittenkam aan de slag. Een klittenkam heeft mesjes waarmee je de klitten kunt doorsnijden. Met een trimschaar kun je trouwens ook de klitten inknippen, je kunt ze dan makkelijker doorborstelen. 
  • Forceer niet
    Zoals gezegd, begin bij de uiteinden van de klitten en werk langzaam naar de wortels toe. Forceer niet, anders kun je de vacht beschadigen of pijn veroorzaken. Als de klitten te dicht bij de huid zitten, kun je proberen ze voorzichtig te snijden of knippen. Let er wel op dat je de huid hierbij niet raakt! 
  • Gebruik ontklitspray
    Zijn de klitten echt hardnekkig? Dan kun je wat ontklitspray aanbrengen om ze gemakkelijker te verwijderen. Een ontklitspray zorgt vaak voor een extra laagje (van bijvoorbeeld jojoba olie) wat het haar soepel en makkelijker doorkambaar maakt.
  • Beloon je dier
    Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je huisdier mee blijft werken. Door je hond tussendoor te belonen met een lekker snoepje, kun je ervoor zorgen dat ze de ervaring associëren met iets prettigs.
  • Blijf geduldig!
    Het is belangrijk om geduldig en voorzichtig te zijn bij het verwijderen van klitten. Als je twijfelt of als de klitten te groot zijn, raadpleeg dan een professionele trimmer of voor hulp. Het welzijn van je hond staat altijd voorop. Met de juiste aanpak kun je klitten effectief en zorgvuldig verwijderen zonder schade aan de vacht te maken of zonder je hond te veel stress te geven.  

Klitten bij de hond voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Door deze volgende stappen te volgen, kun je klitten bij je hond en kat effectief voorkomen en hun vacht gezond en klitvrij houden. Regelmatige verzorging is niet alleen goed voor de vacht, maar versterkt ook de band tussen jou en je huisdier en zorgt ervoor dat het ongemak van klitten veel kleiner wordt. 

 

  1. Het begint bij borstelen
    De beste manier om klitten te voorkomen is door regelmatig je hond te borstelen en te zorgen dat de vacht schoon en droog blijft (helaas is dat laatste makkelijker gezegd dan gedaan).

  2. Hoe vaak moet je borstelen?
    Hoe vaak de hond geborsteld moet worden, hangt af van het type vacht. Over het algemeen geldt dat langharige hondenrassen zoals de bearded collie, shih tzu dagelijks moeten worden geborsteld. Kortharige rassen zoals labardor hebben voldoende aan een wekelijkse borstelbeurt. 

  3. Welke borstel kun je gebruiken?
    Het is belangrijk om de juiste borstel te kiezen. Als je op zoek gaat naar een hondenborstel, zul je zien dat er veel verschillende soorten op de markt zijn. In dit blogartikel leggen we uit welke borstel je waarvoor kunt gebruiken. Een herderhark is goed voor honden met een dichte ondervacht zoals golden retriever. Een slicker borstel is juist weer handig voor honden met een langharige vacht zoals de maltezer en de labradoodle. Twijfel je welke borstel geschikt is voor het kammen en borstelen van jouw hond? Vraag dan het advies van een professionele trimmer. 

  4. Jong geleerd is oud gedaan
    Het is belangrijk om al op jonge leeftijd te beginnen met borstelen. Op die manier went je hond eraan en leert de hond dat het allemaal niet zo spannend is. Als het een routine wordt, dan weet je hond dat stress niet nodig is en dat maakt het borstelen ontspannen. Begin dus al op jonge leeftijd met het wekelijks of dagelijks kort borstelen, daar heb je later plezier van. 

  5. Controleer de vacht, ook op gevoelige plekken
    Er zijn plekken die nou eenmaal wat extra aandacht nodig hebben, dit zijn ook de plekken waar kliten vaak voorkomen zoals achter de oren, in de oksels en bij de staart. Voel eerst met je handen of er klitten zitten en begin daarna voorzichtig met kammen. Zorg wel dat je het grondig doet. Let op! Grondig is iets anders dan pijnlijk of hard. Liever iets langer met de zachte hand zodat het geen pijn gaat doet. 

  6. Gebruik conditioner
    Bij langharige rassen kan het gebruik van een speciale conditioner voor honden of katten helpen om klitten te voorkomen. Spoel de conditioner wel altijd heel goed uit en borstel de vacht terwijl deze nog vochtig is.

  7. Trimmen en knippen kan verstandig zijn
    Laat regelmatig de vacht van je huisdier trimmen, vooral als ze langharig zijn. Kortere vachten zijn minder vatbaar voor klitten, maar bij langharige vachten is het vaak zo gebeurd. Kun je jouw eigen hond of kat trimmen en knippen? Zorg dan voor de juiste trimscharen.

  8. Goede voeding
    Tot slot nog een tip om de vacht te zorgen en klitten te voorkomen: een gezond dieet en voldoende hydratatie dragen bij aan een gezonde vacht, waardoor klitten minder snel ontstaan. Zorg dus voor goed voer en voldoende water voor je hond.