Voor ieder dier is er de juiste trimschaar. Er zijn dan ook zeer veel soorten trimscharen voor de hond , zogenaamde hondenscharen, kattenscharen en vachtscharen voor andere huisdieren. Voor katten en andere huisdieren kunnen dan natuurlijk vaak ook scharen voor honden gebruikt worden. Het verschil tussen een kappersschaar en een trimschaar voor de hond is vaak ook minimaal (of totaal niet) wat betreft kwaliteit of vorm. Over het algemeen zijn kappersscharen wel wat korter en trimscharen voor de hond dus vaak een stuk langer. Een kapper gebruikt vaak een schaartje rond de 13-15cm (5-6inch) terwijl een hondentrimmer toch al gauw met scharen van scharen van 19cm (7,5 inch) of groter werkt. En dat is logisch als je er over nadenkt. Het hoofd van een mens is niet zo heel groot en dus is het haaroppervlak in verhouding ook een stuk kleiner dan bijvoorbeeld bij een Labrador. Bedenk dan hoe lang het zou duren als je zoveel vacht moet knippen met zo’n klein schaartje die een kapper gebruikt. Maar er zijn ook trimscharen die beginnen vanaf 10cm (4inch) zodat je vaak ook kappers ziet werken met een trimschaar voor de hond.
Professionele trimscharen zijn van dusdanige kwaliteit dat als ze bot worden opnieuw geslepen kunnen worden. Hoe snel ze bot worden ligt ook grotendeels in de manier hoe ze gebruikt worden en op welke vacht (of voor vuile voetjes met zand in de vacht) maar ook in de kwaliteit van het staal. De hardheid van het staal wordt dan uitgedrukt in HRC (Hardwell Rockwell Hardness). Vaak geldt dan ook hoe harder het materiaal hoe minder snel de hondenschaar geslepen moet worden. De gemiddelde huidige trimschaar zal tussen de 56 en 59HRC liggen. Voorbeelden van staalsoorten die dan gebruikt worden zijn roestvrij staal, gehard (carbon)staal, kobaltstaal en damaststaal (wel iet minder gebruikt van wege de hogere prijs maar wel met een 62-63HRC!
De betere kwaliteit scharen zijn dus vaak gemaakt van een hardere staalsoort en dat zie je dan ook vaak terug in de prijs. Maar niet alleen de hardheid speelt een rol maar ook de het productieproces en de afwerking, want als die niet goed is dan kan de schaar sneller breken of toch niet lekker knippen.
In het verleden (zo’n 22 jaar geleden) werkte nagenoeg iedere professionele trimmer met Duitse scharen, met name uit Solingen. Voorheen was het meest verkochte merk bij trimmers Jaguar, een merk die in de kapperswereld ook toonaangevend was. Echter was Jaguar ook veel meer gericht op de (grotere groep) kappers dan op trimmers en maakte dan ook eigenlijk alleen scharen voor de kapperswereld die dan ook door trimmers gebruikt werden. En die wilden vaak toch iets grotere scharen. Dat was precies wat het Duitse bedrijf Witte ook in de gaten had en zich op ging richten met het merk Rose Line met allerlei scharen en modellen, speciaal voor trimmers. Al gauw veroverde Rose Line dan ook een groot aandeel in de markt voor trimmers. Ook tegenwoordig is Rose Line schaar nog een zeer gewilde trimschaar waar een trimmer op kan bouwen.
Met name de laatste 5-10 jaar is het aanbod van trimscharen echter volledig veranderd. Waar vroeger de trimmersmarkt veel te klein was (om interessant gevonden te worden ) en fabrieken zich meer richten op kappers zien we nu dat ook de vraag bij particulieren naar goede trimscharen veel groter is geworden waardoor er veel meer goede merken trimscharen bij zijn gekomen. Het aanbod uit Azie werd steeds groter en de kwaliteit ook beter. Met name Japanse scharen veroverden als eerste de Europese knipmarkt. Tegenwoordig verkiest menig trimmer (en kapper) dan ook dit soort scharen (of gemaakt van Japans staal), omdat die dan “zachter” aanvoelen en de kwaliteit top is. En het aanbod aan trimscharen in alle vormen en maten is dan ook ontzettend toegenomen. Waar vroeger dus alleen scharen uit Solingen gekocht werden omdat je daar op kon vertrouwen kiest men nu toch steeds vaker voor Aziatische scharen omdat de gemiddelde Solingen trimscharen toch vaak wat ruwer en stugger aanvoelen. Maar ook de bedrijven in Solingen hebben tegenwoordig superzachte dus de Solinger schaar zal altijd markt behouden vanwege de uitmuntende kwaliteit, gebruikt kan worden op nagenoeg iedere vacht en jarenlang mee kan gaan ondanks eventuele meerdere slijpbeurten.
De traditionele Duitse trimscharen uit Solingen waren vaak symmetrisch; beide benen en ogen zijn gelijk. Tegenwoordig zie je steeds vaker dat het ene been iets anders gevormd is om zo prettiger in de hand te liggen. Bij sommige scharen zie je dat de snede op het been afgeschuind is (Bevel edge) en een been zelfs met een soort ribbeltjes. Als het andere (scherpe) been dan op en neer gaat zorgen de ribbeltjes ervoor dat het haar niet wegglijdt en naar voren wordt geduwd bij het knippen. Andere scharen hebben twee afgeronde bolvormige benen (Convex edge), ietwat hol, waardoor de randen van superscherp zijn en heerlijk zacht aanvoelen. Maar deze scharen zijn ook veel meer kwetsbaar en kunnen hun scherpte derhalve verliezen. Een goede slijper biedt dan uitkomst!
Een rechte trimschaar is een schaar met 2 vergelijkbare “benen”. Als de schaar open is en je kijkt langs de benen vanaf de zijkant (dus het schroefje naar rechts of links houden) dan zie je dat de schaarbladen toch iets (minimaal) naar elkaar toe buigen. Dit is normaal en zorgt ervoor dat de schaar niet ‘’dubbel’ slaat tijdens het knippen. Als de schaar gesloten is kun je er zelfs halverwege een papiertje tussen schuiven tot aan de punt. Als je dus knipt verschuift het raakpunt (wat snijdt) vanaf net boven het schroefje tot naar de punt als de schaar dicht is.
De meeste trimscharen hebben scherpe punten en variëren van lengte van 4,5 inch (zo’n 11,5 cm)
tot 9” (bijna 23cm). Als we praten over de lengte wordt meestal de lengte in inches gegeven. Een inch is 2,54cm dus dan kunt u zellf uitrekenen hoe lang de schaar in cm is. Een inch wordt dan ook weergegeven in 2 hoge komma's '', bijvoorbeeld 7''
De kleinere scharen worden o.a. vaak gebruikt om klitjes door te knippen. Let er dan op dat klitten altijd vanaf de huid naar het uiteinde worden doorgeknipt zodat je nooit in de huid kan knippen. Maar de kleine scharen worden ook bij de ogen gebruikt, of om de randen van de oren te knippen, of bij het knippen van de voetjes, bijvoorbeeld bij de Labrador of ander ras. Deze scharen (tot zo’n 6") zie je dan ook met een stompe punt zodat je niet met de scherpe punt in de hond kan steken bij dit soort precisiewerk. Voor het gemiddelde werk gebruikt men vaak een schaar van zo’n 7’’. En dan zijn er ook grotere scharen met smal blad of breed blad. Dit soort scharen met breed blad worden ook wel poedelscharen genoemd en worden vaak op kroesvachten of krulvachten gebruikt. Het verschil dan met een smal blad is dat die sneller de knipsnede laat zien. Bij de poedelschaar is het resultaat dan mooier en egaler. De poedelschaar kan ook wat zwaardere en ruwere vachten aan zoals die van een koningspoedel (de juiste benaming is Grote Poedel) diverse doodles, Old English Sheepdog (bobtail), de Spaanse Waterhond en Lagotto Romagnola.
Naast de rechte scharen zijn er ook gebogen scharen in de diverse verschillende lengtes.
Een professionele trimmer kan ook prachtig resultaat laten zien met een rechte schaar maar het voordeel van een gebogen schaar is dat deze met de ronde vorm van de hond mee knipt. Het is dus makkelijker om met een gebogen schaar bijvoorbeeld een hoofd van een koningspoedel te knippen, of een staart in model te knippen. Maar ook de voetjes rondknippen van een labrador of welk ras dan ook gaat met een gebogen schaar makkelijker. En net als bij de rechte schaar bestaan deze er met een stompe punt (tot vaak zo’n 6’’) maar een professionele trimmer kiest toch vaak een met scherpe punt omdat ze dan precies kunnen zien waar de punt knipt. De kromming van een gebogen schaar kan variëren van licht gebogen tot heel sterk gebogen zodat voor ieder werk en benodigde kromming de juist gebogen schaar gekozen kan worden.
A. Een effileerschaar wordt ook wel een coupeschaar genoemd of in de volksmond, een uitdunschaar. Een effileerschaar is een schaar met op het been allemaal tandjes. Er zijn dan ook effileerscharen met op een been tandjes en waarbij het andere been recht is (net als bij een rechte schaar). Deze scharen worden enkele effileerscharen genoemd. Er zijn twee meest voorkomende soorten vertanding op effileerscharen. Er zijn effileerscharen met micro vertanding. Als je dan goed kijkt dan zie op het tandje een soort van streepjes/groefjes op een rechte tand. Maar er zijn ook effileerscharen met prisma vertanding. Als je dan het tandje bekijkt dan zie je dat de bovenkant niet recht is maar er eigenlijk een soort van V aan het uiteinde zit. In de praktijk zien we dat dit soort scharen het beste op hondenvachten werken. Bij sommige effileerscharen zijn we ook dat het ene (rechte) been iets langer is. Deze schaar is dan speciaal zo ontworpen dat zelfs als men hem recht op de huid (dus met de punt) zou sluiten dat het uiteinde nooit in de huid kan knippen. Dit is dus geen schaar met een productiefoutje zoals men zou kunnen denken!
B. Er zijn ook dubbele effileerscharen. Inderdaad, deze hebben dus op beide benen tandjes. Een dubbele effileerschaar wordt gebruikt om uit te dunnen en overgangen te realiseren die er natuurlijk uitzien. Helaas zien we maar al te vaak dat de dubbele effileerschaar weinig of niet wordt gebruikt (ook niet door trimmers) en alleen de enkele effileerschaar wordt gebruikt, simpelweg omdat deze meer snijdt (dan een dubbele) en dus sneller werkt. Maar een professionele trimmer kan het verschil altijd zien!
Een enkele effileerschaar wordt juist gebruikt om af te werken. De regel is een fijn getande effileerschaar is voor fijne vachten (zijdeachtige vachten zoals van de Maltezer), een medium voor medium vachten (vliesvachten zoals van een Doodle of Shih Tzu) en een grove voor grove vachten (zwaardere doodlevachten met veel slag, en diverse waterhonden).
C. En wat is dan een chunker? Een chunker is niet meer dan een grove effileerschaar. Het is dan ook een dikke NONO om een groffe chunker op een fijne vacht (zoals fleece vacht, zijdevacht (hangende maltezervacht) de afwerking te doen omdat het resultaat niet mooi (happerig) word. Maar ook in de grove effileerschaar zitten dan grote verschillen. Zo kun je een chunker hebben met bijvoorbeeld 21 tanden en als je dan naar de vertanding kijkt dan zie je eigenlijk dat de ruimte tussen de tanden vrij groot is aan het been, maar ook tussen de tanden. De tanden zijn dan vrijwel van een breedte en de ruimte tussen de tanden ook. Dit soort chunkers worden gebruikt op grove vachten. Er zijn ook chunkers met een vergelijkbaar aantal tanden als van de grove die echter steeds breder worden waardoor de ruimte tussen de tanden aan het uiteinde minimaal wordt. Dus bij de wortel zien je veel ruimte tussen de tanden maar bovenin is de open ruimte veel minder. Dit soort chunker worden ook wel bijna gesloten chunkers. Het snijvlak is bij dit soort chunkers vele make groter dan bij de open chunkers. Bijna gesloten chunkers zijn er speciaal voor kroesvachten, zoals die van de poedel en of vele doodles.
No go om met een groffe chunker op een fijne vacht (zoals fleece vacht, zijdevacht (hangende maltezervacht) de afwerking te doen omdat het resultaat niet mooi is (happerig wordt).
D. De laatste jaren zijn er ook nog de gebogen effileerscharen op de markt gekomen. Trim.nl was de eerste in Nederland die deze scharen introduceerde. Inmiddels zijn er vele soorten maten en vertandingen bijgekomen voor deze gebogen effileerscharen , Gebogen effileerscharen zijn ideaal om rondingen en hoekingen van het lichaam mooier en makkelijker te kunnen afwrrken. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het afwerken van het hoofd van een Westie, of de hoeking van een doodle inzetten.
Let op; voor het gebruik van een gebogen effileerschaar moet men wel een goed techniek hebben want anders kan hij vastslaan, zie ook hieronder.
Aangezien er veel meer mensen rechtshandig zijn is de markt voor rechtshandigen veel groter en dus zie je dat fabrieken en merken vaak een gigantisch aanbod hebben aan rechtshandige scharen maar slechts een beperkt aantal linkshandige scharen hebben, of helemaal geen. Gelukkig is dit wel aan het veranderen en komen er steeds meer scharen bij voor linkshandigen.
Maar hoe zie je dan het verschil? Leg de schaar op tafel met het schroefje of draaiknopje naar boven en de punt van je af. Bij een rechtshandige schaar zie je dan dat het oog van het bovenblad rechts zit en het bovenblad vanaf het oog van rechts naar links (naar de punt ) loopt. Bij een linkshandige schaar zie je dat dit net andersom is. Dan zit het oog van het bovenblad links en het bovenblad loopt vanaf het oog van links naar rechts (naar de punt ) loopt.
Het verschil tussen effileerscharen in Aziatische stijl of Europese stijl is vrij simpel te zien. Leg de schaar met het schroefje of draaikopje naar boven op tafel. Als het bovenblad tandjes heeft dan spreekt men over de Aziatische stijl. Is het bovenblad recht en heeft het onderste blad de tandjes dan is het een effileerschaar in Europese stijl. Vele trimmers kunnen niet met een AZ effileerschaar knippen of vinden het niet fijn werken. Haren blijven in de schaar hangen, knipt niet fijn etc. simpelweg omdat ze het niet gewend zijn of met EU stijl scharen hebben leren knippen. Vergelijk het met dat je opeens gaat autorijden met het stuur aan de andere kant zoals in Engeland. Daarom heeft trim.nl ook bijna alle scharen in EU stijl. Je hoort wel eens; Dat maakt niet uit. Dan draai je hem toch om. Dat zou je misschien denken, maar nee, dat kan niet. Om de scharen bij elkaar te houden zit in het midden een schroefje. We gaan even als voorbeeld een rechtshandige schaar nemen. Als je met je duim op en neer beweegt dan gaat het been aan de linkerkant op en neer. Het rechterbeen ligt stil in je hand, De draaibewegingen op en neer gebeuren dus aan de linkerkant. Als je het schroefje of draaiknopje eruit zou halen zie je dat het schroefje aan die kant (waar het been beweegt) rond is, vaak aan de rechterkant schroefdraad heeft of vierkant is (waar het been aan de rechterkant stil legt in je hand).
Het been aan de linkerkant, op en neer bewogen door je duim, draait dus rond op het ronde deel van het schroefje. Het schroefje zelf staat stil, draait niet mee. Dit geldt voor AZ scharen en EU scharen. Als we nu een AZ schaar zouden omdraaien dan komt inderdaad het blad met tandjes in dezelfde positie als bij een EU schaar MAAR ook het schroefje wordt omgedraaid. Het been met tandjes wat normaal stil in je hand ligt (met aan die kan het draadeind of vierkante deel van het schroefje) wordt nu bediend door je duim. Waar dat been normaal op het ronde deel van het schroefje heen kan draaien gaat dit been met vierkant deel van het schroefje bewegen waardoor heel het schroefje naar links en rechts wordt gedraaid. Het effect is dan dat je eigenlijk tijdens het knippen continue aan het schroefje zit te draaien, vast-los-vast-los-vast-los met als resultaat dat de schaar slecht knipt (of beter gezegd; de schaar knipt voor geen meter).
Met knippen word vaak gedacht aan scharen. Deze worden dan handmatig bediend. Maar er is dan ook nog het elektrisch knippen, namelijk met een scheermachine (tondeuse). Deze werkt dan met zogenaamde scheerkoppen in de verschillende hoogtes of zelfs met opzetkammen om nog meer haar te laten staan (als de vacht het toe laat). Voordeel is met een scheermachine dat je veel sneller de vacht kunt inkorten dan met een schaar. Maar een kaalgeschoren hond ziet er niet zo mooi uit als dat hij in model gezet zou zijn. En het in model brengen van de hond kan je (haast) niet met een tondeuse. Een tondeuse met scheerkop en of opzetkam volgt namelijk de contouren van het lichaam en laat dan eventuele deukjes en bollingen ook zien. Met een schaar kun je echter rechte of gebogen lijnen knippen, en eventuele schoonheidsfoutjes van het lichaam van de hond verbloemen. Het eindresultaat met een schaar is dan ook vele malen mooier.
Soms hoor je mensen zeggen, als ze een nieuwe schaar hebben gekocht, dat ze hem net uit de verpakking hebben gehaald, slechts een of twee knipbewegingen hebben gedaan en hij gelijk vast sloeg; de schaar is niet goed! Misschien een productie fout? Of als ze hem voor de eerste of pas tweede keer op de hond hebben gebruikt dat het dan gebeurd; ‘’Wat een rotschaar (of merk), hij moet wel slecht zijn geweest want met mijn oude schaar heb ik dit nog nooit gehad. Ik wil een nieuwe want hij was wel heel duur!’’
Nieuwe scharen worden met tegenwoordige technieken getand en geslepen. De tandjes zijn super scherp en hebben vaak een puntje die dan als je de schaar sluit vlak langs het andere been moet gaan om de schaar te kunnen sluiten. Er zit maar minimaal ruimte tussen de bladen als deze gesloten wordt (knipbeweging) De juiste techniek is om de schaar te sluiten door de duim rechtstandig op en neer te bewegen. De rest van de hand doet dus niet mee (dus niet knijpen). Als er toch met heel de hand wordt geknepen of toch met de duim in plaats van alleen op en neer ook een beetje naar opzij wordt geduwd dan wordt de schaar ietwat gedraaid en bladen over elkaar geduwd. Een effileerschaar kan dan vastslaan, meestal het 3e of 4 tandje. Dit heeft dan ook niets te maken met de schaar maar met een verkeerde techniek. En dan maakt het ook niet uit hoe duur de schaar was. Gelukkig word het risico op vastslaan steeds minder naarmate de schaar meer gebruikt wordt en de tandjes ingesleten raken en het puntige eraf gaat.
Om met een professionele trimschaar of kappersschaar schaar te kunnen knippen dient men ten alle tijde een goede techniek te hebben. Dat wil zeggen; er word slechts met de duim recht op neer bewogen. Indien er teveel zijwaartse druk met de duim wordt uitgeoefend kan het voorkomen dat de bladen over elkaar heen geduwd worden en de schaar op een tandje vastslaat, zelfs bij een eerste keer proberen. Het is uit den boze om dan zelf met een wetsteen of vijl het braampje proberen weg te halen. De schaar kan dan onherstelbaar beschadigd raken!
Wat kunt u eventueel wel proberen doen om het zelf te verhelpen? Wij geven een voorbeeld aan de hand van een rechtshandige schaar. U dient de schaar dan met de rechterhand te openen en met de linker duim en wijsvinger "over" het braampje heen te tillen, de bladen dus iets uit elkaar te duwen, terwijl u de schaar sluit. Als de schaar dan dicht is kunt u terwijl u met links de bladen nu op elkaar drukt met rechts de schaar openen. Geef dan iets meer druk (de bladen naar elkaar toe knijpen) als u ongeveer voor het braampje zit.
Dus om over het braampje heen te tillen de bladen uit elkaar duwen en de schaar sluiten en als de schaar gesloten is net andersom, de bladen nu op elkaar duwen en dan de schaar openen. Probeer dit alleen zo veel te doen waar ongeveer het braampje zat, dus niet over de hle lengte van de schaar. U kunt dan een licht schrapend geluid horen. Dit kunt u dan een aantal keren herhalen tot de braam weg is. Indien dit niet lukt dan raden wij u aan de schaar te laten slijpen bij een goede slijper met ruime ervaring en kundigheid in trimscharen op kappersscharen.