Login

Tondeuses voor de hond

Een hondentondeuse is een tondeuse waarmee u de (zware) vacht van een hond, of natuurlijk ook ander huisdier, kunt scheren. Een professionele hondentondeuse is dan ook vaak wat sterker dan een normale tondeuse en werkt altijd met losse naslijpbare scheerkoppen in de verschillende maten of met opzetkammen als de vacht het toe laat. Er zijn alleen wel een aantal verschillende tondeuses die op honden en andere huisdieren worden gebruikt. Trim Nederland Bv heeft een ruim assortiment hondentondeuses voor gebruik in de trimsalon of thuis als particulier zodat er ook een geschikte tondeuse voor u is. Lees hier hoe u de beste hondentondeuse kunt kiezen.

Bedrade tondeuses

Zo zijn er de gewone bedrade tondeuse voor honden, dus met snoer. Dit zijn de meest verkochte, vaak ook de voordeligste, en meestal de sterkste hondentondeuses die door iedere vacht heen gaan. In het verleden voeren merken als Aesculap en Andis de boventoon in de trimsalon maar tegenwoordig zie je dat merken als Tritra of Heiniger in de trimsalon steeds meer terrein winnen.

De bedrade hondentondeuses hebben ook steeds vaker 2 snelheden, stand 1 voor rustig scheren en stand 2 voor wat sneller. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt is stand 1 juist voor het zware werk. Een berg rij je immers ook op in de lagere versnelling en niet in zijn 4 of 5. De messen hebben dan meer tijd om rustig door de (zware) vacht heen te bewegen. Stand 2 bij de hondentondeuse wordt alleen gebruikt als de vacht het toelaat. Is de vacht te zwaar, dan slaat hij sneller vast en weet je dus dat je langzamer moet en de messen meer tijd moet geven om door de vacht te bewegen. Maar in alle gevallen moet je de hondentondeuse het werk laten doen, dus nooit te snel of te hard duwen.

Draadloze tondeuses
In de trimsalon worden de draadloze hondentondeuses ook heel veel gebruikt. Inmiddels hebben alle goede merken wel een goede draadloze hondentondeuse en ontloopt de kwaliteit elkaar niet meer zoveel. De draadloze tondeuses zijn over het algemeen wel vaak iets duurder maar het voordeel is dan wel weer dat je niet vast zit aan een snoertje. Juist voor de draadloze hondentondeuses geldt nog meer dat je de tondeuse het werk moet laten doen en nooit mag duwen.

Kleine tondeuses voor lastige plekken
En dan zijn er ook de zogenaamde bij-tondeuses, vaak in twee varianten zoals bij Tritra, zeer handig omdat ze wat stiller zijn en snel gepakt kunnen worden. Dit soort tondeuses worden naast de gewone grote hondentondeuse gebruikt omdat ze wat sneller en makkelijker zijn voor klein en fijn werk.

De kleinste variant is alleen voor super kleine fijne werk, zoals bijvoorbeeld voor de snuit van een toy-poedel. Voor voetjes etc. is er dan het iets grotere broertje met een verstelbare scheerkop. Ideaal dan om niet steeds de scheerkop te moeten verwisselen voor voetjes oor puntjes etc. Echter bedenk wel dat de vacht echt schoon moet zijn want de messen zijn superfijn en kunnen veel sneller bot slaan.  Dit soort bij-tondeuses zijn dan ook niet geschikt om een hele hond te scheren.

Kan ik beter een draadloze of bedrade tondeuse voor honden kiezen?

Een bedrade tondeuse voor honden heeft als voordeel dat hij goedkoper is dan een draadloze tondeuse en voor thuisgebruik is een bedrade tondeuse vaak de beste keuze. Een tondeuse met snoer heeft dan ook altijd dezelfde kracht. Een batterij kan immers leeg raken. Met twee batterijen kunt u natuurlijk wel doorwerken. De een wordt dan opgeladen terwijl u met de ander in de tondeuse werkt. Is die dan leeg, dan even wisselen.

Een nadeel van een bedrade tondeuse is dat u vast zit aan een snoertje. Voor in de trimsalon kan dit dan ook een reden zijn om toch voor een draadloze te kiezen, zeker als er met meerdere mensen wordt gewerkt. Een wirwar aan snoertjes naar iedere stopcontact is dan natuurlijk niet handig. Echter als u alleen werkt, in de trimsalon of als particulier niet anders gewend bent weet u ook niet het verschil en als u bij aanschaf erop let dat het snoer lekker lang is dan heeft u alle bewegingsvrijheid. De professionele hondentondeuses bij Trim Nederland BV hebben altijd een voldoende lang snoer.

Hoe lang gaat de batterij van een tondeuse mee?
Een nadeel van de draadloze tondeuse wat ook vaak vergeten wordt is dat de batterijen maar beperkt meegaan, gemiddeld 2-3 jaar hooguit, ook als u de tondeuse maar eens in de zoveel tijd gebruikt. En dan bent u weer aan de beurt want batterijen zijn niet goedkoop.

In een trimsalon zijn er vaak meerdere tondeuses en dan vaak ook zowel draadloze als bedrade tondeuses (en bij-tondeuses voor het gemak). Dat moet ook wel want als er een uitvalt kun je altijd terugvallen op de ander en het werk afmaken. Er wordt dan wel vaak met een draadloze tondeuse gewerkt maar regelmatig wordt ook nog steeds naar een tondeuse met snoer gegrepen, zeker als de vacht heel dik of vervilt is, dus maak de juiste keuze als u maar 1 tondeuse gaat gebruiken. Trim Nederland BV kan u natuurlijk altijd helpen als u nog enige vragen heeft.

Meegeleverde accessoires bij een tondeuse

De meeste hondentondeuses werken met losse scheerkoppen in de verschillende maten. Vaak wordt een size 10 meegeleverd, hetgeen overeenkomt met 1.5mm. Daarnaast wordt als accessoire ook een flesje olie en een borsteltje meegeleverd. Met het borsteltje kunt u de scheerkop na gebruik even schoonpoetsen. Dan een druppeltje olie op de scheerkop, de messen even heen en weer bewegen zodat de scheerkop goed vet is en u kunt hem dan voor langere tijd opbergen. Gaat u de scheerkop weer gebruiken, maak de scheerkop dan eerst schoon en vetvrij want u wordt niet vrolijk als uw hond opeens een vette baan over zijn rug heeft.

Waarop letten tijdens het trimmen/scheren van de vacht?
Tijdens het scheren moet u erop letten dat de scheerkop niet te heet wordt, zeker als het in de zomer 25 graden of meer is. Doordat de metalen messen over elkaar bewegen ontstaat er wrijving en kunnen ze gloeiend heet worden. Het is dan raadzaam de scheerkop te wisselen of te koelen zoals bijvoorbeeld met Blade Ice. Dit is een spuitbus die reinigt en koelt maar let er dan wel op dat u na gebruik de scheerkop wel weer even oliet voor u hem wegbergt!

Onderhoud van een hondentondeuse

Het is belangrijk om de tondeuses goed te onderhouden. Onze tips:

Niet duwen
Zorg ervoor dat uw hondentondeuse nooit te zwaar belast wordt, dus nooit duwen.

Na elk gebruik schoonmaken
Maak hem na gebruik netjes schoon en berg hem droog op, dus niet in een vochtige schuur of kelder. Condens kan er immers voor zorgen dat de motor gaat oxideren en hij eerder kapot gaat.

Elk jaar het levertje vervangen
Het tongetje wat heen en weer gaat, wordt ook wel lever genoemd, slijt bij iedere tondeuse. Normaal is het lever nagenoeg vierkant en past precies in het gat van de scheerkop en brengt zo de zijwaartse beweging 100% over op het mes. Als het lever slijt dan worden de zijkanten wat ronder waardoor meer ruimte ontstaat in het gat van de scheerkop. De scheerkop kan dan gaan klapperen, of het slecht doen. Vervang dan ook in ieder geval eens per jaar het levertje. Dit is niet zo moeilijk en kan een handig iemand vaak zelf.

Controleer de scheerkop regelmatig
Onder het levertje zit een klein haakje wat de scheerkop vasthoudt, de zogenaamde blade lock. Deze loopt ook door naar beneden en is de knop die u indrukt om de scheerkop te ontgrendelen.  Als het haakje afbreekt kunnen scheerkoppen van de hondentondeuse tijdens het werk loskomen. Controleer dan ook regelmatig of het haakje er nog aan zit. Krijgt u de scheerkoppen er opeens wat moeilijker op? Dan kan het ook zijn dat de blade lock vol met haar zit of naar achter is verbogen. Dan kunt u bij het dichtklappen van de scheerkop de ontgrendel knop indrukken om het haakje iets te helpen de scheerkop vast te pakken maar als dat niet meer werkt en hij toch schoon is dan moet hij vervangen worden.

Welke hondentondeuse is geschikt voor mij?

De eerste vraag die u zich moet stellen is waar u hem voor gaat gebruiken? Voor klein fijn werk? Kijk dan naar de bij-tondeuses. Is het voor in de trimsalon voor alle honden? Of wilt u uw eigen hond scheren dan is het of een bedrade tondeuse of een draadloze. Alle professionele hondentondeuses bij trim.nl met snoer of draadloos kunnen in principe hetzelfde alleen zit je bij de een vast en bij de ander niet. Maar als je dan kijkt over 5-6 jaar (2 nieuwe batterijen?) dan ben je met een draadloze in totaal wel minimaal 2 keer zo duur uit.