Login

Borstels en kammen

Waarom is borstelen nodig?

Het borstelen van uw hond of kat is van groot belang voor zijn algemene gezondheid en meer dan alleen uw hond er mooi uit laten zien. Een regelmatige borstelbeurt kan ervoor zorgen dat huidproblemen en klitten kunnen worden voorkomen, dode haren en vuiligheid in de vacht wordt verwijderd waardoor klitten en knopen weer minder snel kunnen ontstaan. En dit wil je niet bij je hond of kat want klitten kunnen niet alleen pijnlijk zijn maar ook de huid kan gaan irriteren en hetgeen in het ergste geval zelfs infecties veroorzaken. Een gezonde vacht geeft bescherming tegen weer en wind maar zorgt ook voor een goede bescherming in de zomer tegen warmte.

Welke borstels zijn er?

Als je een borstel wil aanschaffen zul je al snel ziet dat er heel veel keuze is. Hoe kies je welke borstel het beste is voor jouw huisdier? Verschillende hondenborstels, kattenborstels, hondenkammen en kattenkammen, zijn speciaal ontworpen om te voldoen aan de specifieke behoeften van verschillende vachttypes. Hier zijn enkele van de meest voorkomende borstelsoorten.

Slicker borstel of Slicker Brush
Dit type borstel heeft fijne, dicht op elkaar geplaatste pinnen (soort haakjes). Van oudsher is de meest nbekende de Doggyman. Een andere bekende variant met dit soort pennetjes is de Activet borstel. Deze heeft een flexible kop die meebeweegt met de vorm van het lichaam. De slicker brush is geschikt voor het borstelen van alle rassen met vacht, zoals poedels, labradoodles en golden retrievers.

Herderhark of Ondervacht borstel
Een herderhark is vaak een handvat met daaraan vast een of twee rijen tanden. Met deze soort hark is het mogelijk om dikke vachten stevig door te harken en de onderwol uit de vachtvcaht te harken. De herderhak is daarmee vooral geschikt voor rassen met ondervacht, zoals de labrador en herder 

Rubberen Borstel
Van oudsher is dit vaak een rubberen blok met rubberen noppen maar tegenwoordig worden dit soort borstels ook van silicone gemaakt. Het helpt bij het verwijderen van losse haren en masseert ook de huid. Ze worden dan ook vaak bij de wasbeurt gebruikt om de shampoo in de vacht te masseren. De siliconen of rubberen borstel kun je gebruiken voor het borstelen van rassen met korthaar zoals de boxer american stafforshire.

Hondenkam
Hondenkammen zijn er in vele soorten en maten van fijn tot grof. Ze helpen bij het ontwarren van de vacht. Zo zijn er bijvoorbeeld zogenaamde kleine oogkammetjes  voor bij de oogjes maar ook zijn er bijvoorbeeld kammen met een gebogen rug zodat het oppakken van zo’n (Belinda)  kam op tafel een stuk makkelijker gaat. Zo zijn niet alle kammen gelijk en is er veel verschil in hondenkammen. 
De fijne hondenkam is ideaal voor het controleren op klitten na het bosrtelen. De grovere hondenkam is bedoeld voor de rassen met grovere vachten en meer wol. Maar ook voor bijvoorbeeld de baard van een bouvier.

Moult Brush
Eigenlijk is dit een soort handvat met een onderblad van een scheerkop die over de vacht schraapt. Deze speciale borstel is ontworpen om te helpen bij het verwijderen van dode haren. Dit type borstel is eigenlijk een ontwoller, bedoeld voor alle rassen om de onderwol te verwijderen maar let op; deze heeft scherpe tanden en kan de vacht bij verkeerd gebruik ook beschadigen.

Het is belangrijk om de borstel aan te passen aan de behoefte en vachttype van uw hond of kat. Regelmatig borstelen met de juiste hondenborstel helpt niet alleen om klitten en knopen te voorkomen, maar bevordert ook de bloedcirculatie en houdt de vacht van uw hond gezond en glanzend. Als u twijfelt, raadpleeg dan een professionele trimmer voor advies over de beste borstel voor uw dier.

Welke honden borstels heb ik allemaal nodig?

Natuurlijk kan het heel goed zijn dat u meerdere verschillende borstels tijdens de borstelbeurt moet gebruiken. Uw trister zal u daarin vaak het beste kunnen adviseren.

Hoe moet je borstelen?

Voordat je je hond gaat borstelen kan je de vacht eerst even met je vingers vluchtig doorharken om zo een zogenaamde “quick scan”  te doen en te voelen of je niets vreemds voelt. Borstel de vacht dan goed door en begin altijd van onder naar boven en werk van achter naar voren. Begin dus vanaf de achterste voeten naar de staart omhoog en vanaf de rug naar het hoofd, en dan vanaf de voorvoeten omhoog naar het hoofd. Is een vacht echt schoon dan kan deze met een juiste borstel goed worden door geborsteld. Bent u eenmaal aan het hoofd toe dan laat het dier dat vaak wat makkelijker toe omdat hij enerzijds al weet dat er niets engs gebeurt maar ook omdat hij dan al wat moeier is en minder snel zal tegenstribbelen. Na het borstelen kunt u met een fijne kam de vacht nogmaals doorkammen en controleren of de vcaht volledig klitvrij is.

Welke hondenborstel voor welk ras?

Het kiezen van de juiste borstel voor uw hond of kat is cruciaal voor een effectieve verzorging. Hier zijn enkele van de meest voorkomende borstelsoorten en welke rassen er het meest van profiteren:

De Slicker borstel  (ook wel slicker brush genoemd): Dit type borstel is ideaal voor langharige rassen. Denk dan bijvoorbeeld aan de Perzische kat maar ook de Malteser, en Cocker Spaniel. De slicker borstel  helpt geweldig bij het verwijderen van klitten en dode haren.

Herderhark of Ondervacht borstel: De zogenaamde herderharken zijn perfect voor de Husky, Golden Retriever en Berner Sennenhond. Ze helpen bij het verwijderen van losse ondervacht zonder de bovenvacht te beschadigen.

Rubberen Borstel: Deze borstel is geweldig voor kortharige rassen zoals de Beagle, Duitse Korthaar of Boston Terriër. 

Hondenkam met lange tanden: Deze zijn met name handig voor huisdieren met langere vachten die gevoelig zijn voor klitten, zoals de Yorkshire Terriër, Shih Tzu en Pomeriaan..

De Moult Brush: is ontworpen om te helpen bij het verminderen van verharen bij rassen zoals Labrador Retrievers, Dobermans en Chihuahuas. 

Staat uw ras er niet bij of twijfelt u welke borstel u moet hebben? 
Raadpleeg dan een professionele trimmer voor advies over de beste borstel voor uw dier.