Login

Vlooien en teken

Wanneer zijn vlooien actief?

Vlooien kunnen eigenlijk het hele jaar door voorkomen. Vlooien houden namelijk van warmte en kunnen in de winter dus goed overleven bij de verwarming. Je hond of kat is dus ook in de winter een ideale gastheer. 

Vlooien, eitjes en poepjes
Vlooien zijn natuurlijk vervelend, maar helemaal vervelend wordt het als ze eitjes gaan leggen. Dan ontstaat er een soort van explosie. Gaat jouw hond opeens veel meer krabben en jeuken? Dan moet je opletten. Het beste is om je hond of kat regelmatig te controleren op vlooien en vlooienpoepjes, dit zijn kleine zwarte puntjes die in de vacht zitten. 

Vlooien moet je behandelen
Als je vlooien of poepjes vindt, dan moet je je huisdier gaan behandelen met een vlooienspray. Vervelend is dat je ook je huis zult moeten behandelen en de manden of kleedjes waar je huisdier ligt. Vlooien kunnen zich namelijk verspreiden door het huis. Een aantal goede vlooiensprays zijn de Flea Free vlooiensprays Twijfel je of je huisdier vlooien heeft en of ze allemaal weg zijn? Laat dit dan controleren bij een trimmer of de dierenarts. 

tekentang-otom
€ 4,45
€ 3,68 excl. btw
info & bestellen

Wanneer zijn teken actief?

Vlooien zijn niet het enige vervelende beestje dat je huisdier kan oppikken, ook teken zijn bekend probleem. Teken worden actief zodra het buiten weer wat warmer wordt, dus meestal in de lente. Vaak gaat het richting april als het buiten zo’n 7-8 graden wordt. Als de temperatuur weer wat toeneemt, komen de eitjes uit en worden de larven actief. De larven bijten zich als minuscule kleine teekjes vast in je hond of kat en voeden zich met het bloed. Een teek lijkt vaak een klein speldenknopje op de huid van je huisdier. Als je regelmatig de vacht controleert, kun je ze voelen.

Teken verwijderen
Voel je een teek, dan is het belangrijk om die zo snel mogelijk te verwijderen. Het is namelijk een parasiet en zeker niet ongevaarlijk. Je kunt dit met een speciale tekentang. Verwijder een teek altijd met zo’n tang en nooit met een pincet. De tekentang is namelijk zo ontworpen dat je de teek in z’n geheel kunt verwijderen. Doe je dit met een pincet, dan heb je kans dat het kopje van de teek achterblijft. 

Vlooien en teken voorkomen

Het is belangrijk om te voorkomen dat je huisdier vlooien, maar zeker teken mee naar huis neemt. Teken zijn namelijk voor de mens ook nog eens gevaarlijk omdat ze de ziekte van Lyme kunnen overbrengen. Er zijn diverse manieren om te vlooien en teken te voorkomen:

     1. Gebruik preventieve behandelingen 
Overleg met uw dierenarts over geschikte vlooien- en tekenpreventieproducten voor uw huisdier. Er zijn spot-on behandelingen, halsbanden en orale medicijnen beschikbaar. Volg altijd strikt de aanbevolen doseringen en toedieningsinstructies.

     2. Behandel huis en omgeving
Vlooien kunnen zich nestelen in tapijten, meubels en andere delen van je huis. Gebruik vlooienbestrijdingsmiddelen om je huis en omgeving regelmatig schoon te maken en te behandelen. Was ook de beddengoed en dekens van je huisdier op hoge temperatuur.
  
      3. Houd je huisdier schoon

Het regelmatig baden en borstelen van je huisdier kan helpen om vlooien weg te houden. Gebruik hiervoor altijd een milde diervriendelijke shampoo.

     4. Verzorg uw tuin
Als je huisdier veel tijd buiten doorbrengt, zorg er dan voor dat jouw tuin vrij is van vlooien en teken. Maai het gras regelmatig en overweeg om een vlooien- en tekenbehandeling voor uw tuin te gebruiken.

     5. Vermijd contact met besmette dieren
Houd je huisdier weg van andere dieren die vlooien kunnen dragen, vooral als deze dieren besmet zijn.

     6. Inspecteer je huisdier regelmatig
Ondanks dat je er van alles al aan doet, is he nodig om de de vacht van je huisdier regelmatig te controleren op tekenen van vlooien, zoals krabben, bijten of kleine zwarte stipjes in de vacht (vlooienpoepjes). Let er ook op of je kleine knopjes voelt in de vacht, dat kunnen namelijk teken zijn. 

     7. Voorkomen is beter dan genezen.
Het voorkomen van vlooien is gemakkelijker dan het behandelen van een vlooienbesmetting. Een consistent preventief beleid, regelmatige verzorging en hygiënische maatregelen in je huis en tuin zullen helpen om vlooien weg te houden en je hond, kat of konijn gezond en gelukkig te houden. 

Let op! Raadpleeg altijd uw dierenarts voor advies over de beste vlooienpreventie voor je huisdier.