Login

Hondenshampoo

Moet ik een speciale hondenshampoo of kattenshampoo gebruiken?

Ja, je moet altijd een milde, dier-specifieke shampoo gebruiken bij het wassen van je huisdier. Mensenshampoo kan de pH-balans van de huid van je huisdier verstoren en huidirritatie veroorzaken. Het gebruik van speciale dierenshampoo in plaats van mensenshampoo is van groot belang voor de gezondheid en het welzijn van uw hond of kat. 

Er zijn meerdere redenen waarom u speciale hondenshampoo of kattenshampoo zou moeten gebruiken:

  1. Huid PH-niveau: Het pH-niveau (zuurgraad) van de huid van uw hond verschilt aanzienlijk van dat van mensen. Huisdieren hebben doorgaans een veel neutralere pH-waarde op hun huid. Het gebruik van mensenshampoo kan de zuurgraad van hun huid verstoren, wat kan leiden tot irritatie, jeuk en zelfs huidinfecties.
  2. Allergische reacties: Mensenshampoos bevatten vaak geuren, kleurstoffen en chemicaliën die niet geschikt zijn voor de gevoelige huid van huisdieren. Deze stoffen kunnen allergische reacties veroorzaken, zoals jeuk, roodheid en uitslag.
  3. Vachttype: De vacht van uw hond of kat heeft specifieke behoeften. Speciale dierenshampoos zijn geformuleerd om de vacht van huisdieren te reinigen en te verzorgen zonder de natuurlijke oliën, die hun vacht gezond houden, te verwijderen. Mensenshampoo kan de vacht van uw huisdier uitdrogen en beschadigen.
  4. Veiligheid bij inslikken: Huisdieren likken vaak hun vacht tijdens het schoonmaken. Speciale dierenshampoos zijn meestal veiliger als ze worden ingeslikt dan mensenshampoos, die chemicaliën kunnen bevatten die schadelijk zijn bij inname.

Dreft om de hond mee te wassen?

Misschien onvoorstelbaar om te geloven maar er zijn een aantal trimsalons die Dreft (ja, u leest het goed, dat afwasmiddel) en ook azijn stiekem op uw hond gebruiken. Omdat het zo goedkoop is of de huid zo goed ontvet. Hoe onprofessioneel!! Wij hoeven u natuurlijk niet uit te leggen dat trim.nl hier absoluut afstand van neemt. Jammer genoeg komen deze "trimmers" er echter niet voor uit dus let altijd goed op als u uw hond naar de trimsalon brengt of vraag uw trimsalon hiernaar en geef duidelijk aan dat u hier niet van gediend bent. U betaalt toch immers niet voor niets een hoop geld voor een professionele trimbeurt?

Kortom, het is van vitaal belang om speciale shampoo te gebruiken die is afgestemd op de behoeften van uw huisdier. Raadpleeg een professionele trimsalon voor aanbevelingen over welke shampoo het beste is voor uw huisdier, gebaseerd op hun ras, vachttype en ga naar een dierenarts bij eventuele huidaandoeningen. Het gebruik van de juiste shampoo draagt bij aan een gezonde vacht en huid, en zorgt ervoor dat uw huisdier zich comfortabel en gelukkig voelt.

Hond wassen, is dat nou wel nodig?

Normaal gesproken stoot een gezonde vacht vuil af en hoeft niet vaak gewassen te worden, en zeker niet als de hond regelmatig geborsteld wordt. Een hond met een ruwharige vacht wordt vaak ook helemaal niet vlak voor een trimbeurt gewassen omdat het plukken van de vacht dan veel moeilijker kan gaan en of voor problemen kan zorgen.

Maar toch kan het soms raadzaam zijn uw hond of kat te wassen. Na verloop van tijd worden (lange) haren steeds viezer en vetter en blijft er ook meer vuil in hangen, wat dan weer sneller tot klitten en knopen kan leiden. Tijdens het wassen worden ook dode en/of loszittende haren verwijderd. Daarnaast controleert u ook de huid van uw dier tijdens een wasbeurt op parasieten (vlooien), irritaties en of wondjes. Dit kan veel leed voorkomen en in het ergste geval misschien zelfs infecties.

Wat is een goede shampoo?

Dat is eigenlijk heel simpel. Een goede shampoo is een shampoo die doet wat u wilt zonder irritaties en of (nieuwe) problemen te veroorzaken. Sommige mensen denken dat een goede shampoo heel veel moet schuimen, maar juist het tegenovergestelde is vaak waar. Bedenk dan dat je vaak met dit soort shampoo’s heel lang aan het uitspoelen bent.

Meest verkochte hondenshampoo
De meest gebruikte shampoo is het huismerk shampoo van trim.nl Hier zijn we groot mee geworden en dit is dan ook de meest verkochte shampoo naar trimsalons. Maar er zijn ook speciale merken zoals Biogance en PSH die een stapje verder gaan en zich toegelegd hebben op het ontwikkelen van hoogwaardige hondenshampoo voor ieder vachttype en ras. Niet iedere hond is immers hetzelfde. Heeft uw hond bijvoorbeeld een zwarte vacht? Dan zal een shampoo speciaal voor deze vacht de vacht veel meer laten glanzen (en er dieper zwart in plaats van grijs) uit laten zien.

  1. Shampoo voor doffe vacht. Gaat de vacht er wat doffer uitzien, dan kan een hydraterende shampoo en conditioner de veerkracht en glans weer teruggeven aan de vacht.   Een professionele trimsalon zal dan ook altijd de juiste (professionele) shampoo voor uw hond gebruiken en u kunnen adviseren welke shampoo u het beste kunt gebruiken en hoe vaak. Overleg daarom altijd met uw trimster.
  2. Hondenshampoo gevoelige huid.
  3. Hondenshampoo tegen jeuk.
  4. Hondenshampoo tegen vlooien.
b-plouf-universeel-200ml
€ 7,95
€ 6,57 excl. btw
info & bestellen

Hoe vaak en wanneer is wassen nodig?

Zolang je de juiste shampoo gebruikt is het vaak geen probleem om de hond wat vaker te wassen of indien het niet anders kan. Sommige honden vinden het heerlijk tijdens een wandelbeurt even snel door de (eenden?)poep te gaan rollen. Je kan dan niet anders dan het ergste eerst weg te vegen en daarna de hond goed te wassen. Een jonge pup kan misschien nog niet goed zijn poot optillen en plast tegen zijn voorpoten aan. Een oudere hond kan meer gaan stinken door talgproductie. Het is dan ook niet gek dat deze wat vaker in bad gaan. Maar denk ook aan honden met irritaties of huidproblemen die met een speciale shampoo gewassen moeten worden om de huid te kalmeren en of te herstellen. Laat u dan door uw dierenarts adviseren en stel een plan op uw dierenarts (of trimmer indien de aard van het probleem dit toelaat) Tip: als u uw hond zelf wast is het altijd wel van belang om de shampoo of conditioner de tijd te geven goed in te kunnen werken, de vacht heeeeeel goed uit te spoelen en ervoor te zorgen dat eventuele zeepresten niet achter blijven.

Is het gebruik van conditioner nodig bij een hond?