Login

Trimmen

Trimmen van je hond? Hier moet je op letten.

Op het moment dat mensen een pup aanschaffen, denken niet veel mensen na over de verzorging ervan. Toch is verzorging een belangrijk onderdeel en heeft ook jouw hond af en toe extra verzorging nodig. Veel dingen kun je zelf doen zoals wassen, borstelen, klitten verwijderen of voorkomen, maar soms zal wat extra hulp nodig zijn. Niet alleen mensen gaan af en toe naar de kapper, ook de hond moet zo af en toe een trimbeurtje krijgen. 

Moet ik de vacht van mijn hond laten trimmen?

Ja, sommige hondenrassen hebben echt regelmatig een trimbeurt nodig om de haargroei te beheersen. 

 • Trimmen is een vorm van hygiëne
  Rassen zoals lhasa apso hebben een lange vacht en moeten daarom vaker worden getrimd dan kortharige rassen zoals de kortharige jack russel. Hoe langer de vacht, hoe sneller vuil en bacteriën zich erin kunnen ophopen. Bij huisdieren met een langere vacht blijft er ook vaak gemakkelijk wat ontlasting achter. Het spreekt voor zich dat dit kan leiden tot gezondheidsproblemen. Regelmatig trimmen houd de vacht schoon en gezond. 
 • Trimmen in de rui
  Sommige hondenrassen ruien met de seizoenen mee. Tijdens deze ruiperiodes kan regelmatig trimmen helpen om overmatig verlies van losse haren te verminderen en de vacht gezond te houden. Om de dode haren verwijderen wordt ook heel vaak een waterblazer gebruikt. 
 • Trimmen is klittenpreventie
  Zeker honden met een lange vacht zijn gevoelig voor klitten. Het klinkt onschuldig maar klitten kunnen leiden tot infecties of andere problemen doordat vuil zich er gemakkelijk in ophoopt. Door je hond te laten trimmen, kun je vaak klitten helpen voorkomen. 
 • Trimmen helpt huidproblemen opsporen en voorkomen
  Trimmen biedt de gelegenheid om huidproblemen, zoals wonden, uitslag of teken vroegtijdig op te merken en te behandelen. Let op: een trimmer is geen dierenarts dus een professionele goede trimmer zal u altijd bij medische problemen doorverwijzen naar uw dierenarts.
 • Trimmen kan helpen de temperatuur op peil te houden
  In warme seizoenen kan het trimmen van langharige honden en katten helpen om oververhitting te voorkomen. Het kan ook bijdragen aan een betere temperatuurregeling bij rassen met dikke ondervachten
 • Hoe vaak moet mijn hond naar de trimmer?
  Er is niet een gouden regel hoe vaak een hond naar de trimmer moet maar de gemiddelde afspraak in de trimsalon is iedere 3 maanden. Het beste kun je een professionele trimmer laten bepalen of je huisdier getrimd moet worden en hoe vaak. Let op! Trimmen is vaak niet slechts een esthetische keuze, het bevordert ook de gezondheid en het comfort van je hond of kat waardoor ze een gelukkiger leven kunnen leiden.  Een plukvacht dient rijp te zijn voordat deze getrimd kan worden. Hiermee wordt edoet dat de haren los gaan zitten. Dit varieert van 3 tot 6 maanden. Een knipvacht kan ten alle tijde geknipt worden.

Hoe verzorg ik zelf de vacht van mijn hond tussen professionele trimbeurten?

Tussen de trimbeurten door kun je zelf een aantal stappen ondernemen om de vacht van jouw hond in goede conditie te houden en het algehele welzijn te bevorderen. Regelmatig borstelen en baden met de juiste producten zijn de meest bekende verzorgingsroutines. Maar als je het goed wilt doen, komt er meer bij kijken.

 1. Borstelen borstelen, borstelen
  We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: borstelen is een van de beste manieren om de vacht van je hond tussen de trimbeurten door te verzorgen. Kies de juiste hondenborstel of hondenkam voor het vachttype van jouw hond en maak er een dagelijkse of wekelijkse routine van. Ook voor katten zijn er speciale kattenborstels en kammen te krijgen. Een borstelbeurt of kambeurt helpt om losse haren te verwijderen, klitten te voorkomen en bevordert de bloedcirculatie.
 2. Dode haren en vuil verwijderen
  Met een waterblazer blaas je alle dode haren en vuil uit de vacht. Zelfs zonder te borstelen kunt je er op deze manier snel en effectief voor zorgen dat je veel minder haren en vuil op de bank en in huis vindt.
 3. Tussentijds trimmen  
  Met een een trimschaar kun je tussentijds wat plekjes bijwerken die meer aandacht nodig hebben. Denk aan het rondhouden van de pootjes, maar ook het vrijhouden van de oogjes.  En niet onbelangrijk: het kort houden van de vacht bij de genitaliën.  Wel zo fris als je huisdier ook op de bank ligt.
 4. Ogen, oren en tanden
  Houd tussen de trimbeurten door de ogen, oren en tanden goed schoon. Controleer regelmatig de ogen, oren en tanden van uw huisdier. Veeg eventuele traanstrepen weg en maak de oren schoon met een zachte doek. Het klinkt misschien vreemd maar tandenpoetsen kan gebitsproblemen helpen voorkomen bij je hond.
 5. Knip de nagels
  Als de nagels van je huisdier te lang worden, kan dit ongemak veroorzaken en zelfs leiden tot problemen met lopen. Leer hoe je de nagels van je huisdier veilig kunt knippen met een speciale nagelknipper of vraag uw trimmer om hulp.
 6. Wasbeurtje 
  Als je huisdier vies wordt, maak ze dan weer schoon en fris. Doe ze in een bad met een geschikte huisdierenshampoo. Wat je ook doet, gebruik nooit shampoo voor mensen op je huisdier, en al zeker geen Dreft. Zorg ervoor dat je de vacht grondig uitspoelt om shampoo-resten te verwijderen.
 7. Check de huid
  Houd de huid van uw huisdier in de gaten. Let op tekenen van irritatie, uitslag of wonden, en raadpleeg uw dierenarts als u iets ongewoons opmerkt.
 8. Voeding en spelen
  Let tot slot op het gewicht en de voeding van je hond. Zorg voor een uitgebalanceerd dieet en houd het gewicht van je huisdier onder controle. Overgewicht kan leiden tot huidproblemen en problemen bij het schoonmaken van bepaalde delen van het lichaam. Stimuleer ook lichaamsbeweging en speeltijd. Regelmatige lichaamsbeweging en speeltijd zijn essentieel voor het welzijn van je huisdier. Het helpt niet alleen bij het behouden van een gezond gewicht, maar zorgt ook voor een glanzende vacht en vermindert stress.

Door deze eenvoudige stappen te volgen en regelmatig aandacht aan je huisdier te besteden, kun je ervoor zorgen dat ze er tussen de trimbeurten door op hun best uitzien en zich goed voelen. Dit bevordert niet alleen hun fysieke gezondheid, maar versterkt ook de band tussen jou en jouw huisdier.