Login
Producten
VVTN

Verzorging hond en kat

Het verzorgen van de vacht van je hond of kat is van essentieel belang voor het welzijn van je huisdier. Een gezonde vacht zorgt niet alleen voor een gelukkig huisdier, maar weerspiegelt ook de algehele gezondheid van je harige vriend. Hier beantwoorden we de 10 meest gestelde vragen over verzorging bij honden en katten en bespreken we de producten die je nodig hebt om dit het beste te kunnen doen. Uiteraard kunt u bij trim.nl terecht voor al uw professionele trimbenodigdheden.

Waarom is verzorging voor mijn hond en kat belangrijk?

De verzorging van uw huisdier is van essentieel belang om zijn algehele gezondheid en welzijn te waarborgen. Het is meer dan alleen een kwestie van uiterlijke schoonheid, het heeft ook invloed op de fysieke gezondheid en hoe uw dier zich voelt. Ten eerste draagt een regelmatige verzorging van uw hond of kat bij aan het voorkomen van gezondheidsproblemen. Tijdens het borstelen worden dode haren, vuil en huidschilfers verwijderd, wat dan weer helpt bij het voorkomen van klitten en knopen. Klitten kunnen zeer pijnlijk zijn, gaan jeuken, de huid irriteren of zelfs infecties veroorzaken. Bovendien kan een gezonde vacht de temperatuurregeling van uw huisdier ondersteunen, vooral bij rassen met dikke vachten in de zomer.

Daarnaast biedt vachtverzorging de kans om tekenen van huidproblemen, zoals wondjes, uitslag, parasieten of teken, vroegtijdig op te merken. Regelmatige controle van de huid en vacht stelt u in staat om mogelijke gezondheidsproblemen tijdig aan te pakken en ernstigere aandoeningen te voorkomen.

Ten slotte is verzorging belangrijk voor de emotionele band tussen u en uw huisdier. Het verzorgen van de vacht van uw hond of kat biedt een moment van rust en intimiteit, wat de relatie versterkt en stress vermindert. Het geeft uw huisdier ook de kans om te ontspannen en zich comfortabel te voelen in zijn omgeving. Kortom, vachtverzorging is niet alleen een cosmetische aangelegenheid, maar een essentieel onderdeel van de zorg voor uw huisdier. Het draagt bij aan de gezondheid, het comfort en welzijn van uw dier, en versterkt de band tussen u en uw trouwe metgezel.

Hoe vaak moet ik de vacht van mijn hond en kat verzorgen?

De frequentie waarmee u de vacht van uw hond of kat moet verzorgen is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het type vacht, de leeftijd van uw huisdier en het activiteitsniveau. Over het algemeen is regelmatige vachtverzorging echter van groot belang, zelfs als het exacte schema kan variëren.

 1. Dagelijkse Verzorging: Sommige rassen, zoals langharige honden en katten, vereisen dagelijkse aandacht voor hun vacht. Dagelijks borstelen helpt klitten en knopen te voorkomen en houdt de vacht glanzend en gezond. Bovendien is het een geweldige manier om quality time door te brengen met uw huisdier.
 2. Wekelijkse Verzorging: De meeste huisdieren hebben op zijn minst wekelijks wat aandacht voor hun vacht nodig. Dit geldt vooral voor dieren met gemiddelde tot lange vachten. Wekelijks borstelen verwijdert losse haren en huidschilfers, wat de kans op klitten vermindert.
 3. Maandelijkse Verzorging: Kortere vachttypen en honden met een actieve levensstijl kunnen doorgaans om de paar weken worden geborsteld. Maandelijkse verzorging helpt om de vacht in goede conditie te houden en minimaliseert het verlies van haren in huis.
 4. Seizoensgebonden Aanpassingen: Tijdens de ruiperiodes kan het nodig zijn om de verzorging te intensiveren, zelfs als u er normaal gesproken weing omkijken naar  heeft. Dit geldt met name voor rassen die sterk ruien. Een hondentrimsalon of kattentrimsalon kan dan ook vaak een uitkomst zijn. Tegenwoordig worden ook steeds vaker workshops gegeven om je eigen hond of kat te trimmen en op termijn haal de kosten er natuurlijk wel uit.
 5. Senior Huisdieren: Oudere huisdieren hebben vaak meer zorg nodig, omdat ze mogelijk niet in staat zijn om zichzelf zo goed te verzorgen als vroeger. Besteed extra aandacht aan hun vacht en huid en laat uw trimsalon of dierenarts deze extra goed nakijken.

Het is belangrijk om naar de specifieke behoeften van uw huisdier te kijken en regelmatig te controleren op klitten, knopen of andere huidproblemen. Raadpleeg ook uw trimsalon of dierenarts voor advies over de juiste vachtverzorging voor uw huisdier, want elk dier is uniek. Sommige huisdieren moeten ook standaard iedere bepaalde periode naar een trimsalon voor een trimbeurt. Heeft u het zelf geleerd, dan scheelt dat in de kosten. Een regelmatige goede hondenverzorging of kattenverzorging helpt niet alleen bij het behouden van een gezonde vacht, maar versterkt ook de band tussen u en uw geliefde hond of kat.

Welke hondenborstel moet ik gebruiken?

Het kiezen van de juiste borstel voor uw hond of kat is cruciaal voor een effectieve verzorging. Verschillende hondenborstels, kattenborstels, hondenkammen en kattenkammen, zijn speciaal ontworpen om te voldoen aan de specifieke behoeften van verschillende vachttypes. Hier zijn enkele van de meest voorkomende borstelsoorten en welke rassen er het meest van profiteren:

 1. Slicker borstel  (Slicker Brush): Dit type borstel heeft fijne, dicht op elkaar geplaatste pinnen (soort haakjes) en is ideaal voor langharige rassen zoals de Perzische kat, Malteser, en Cocker Spaniel. Het helpt bij het verwijderen van klitten en dode haren.
 2. Herderhark of Ondervacht borstel: De zogenaamde herderharken zijn perfect voor huisdieren met dikke ondervachten, zoals de Husky, Golden Retriever en Berner Sennenhond. Ze helpen bij het verwijderen van losse ondervacht zonder de bovenvacht te beschadigen.
 3. Rubberen Borstel: Deze borstel is geweldig voor kortharige rassen zoals de Beagle, Duitse Korthaar of Boston Terriër. Het helpt bij het verwijderen van losse haren en masseert ook de huid.
 4. Hondenkam met lange tanden: Hondenkammen met lange tanden zijn handig voor huisdieren met langere vachten die gevoelig zijn voor klitten, zoals de Yorkshire Terriër, Shih Tzu en Pomeriaan. Ze helpen bij het ontwarren van de vacht.
 5. Moult Brush: Eigenlijk is dit een soort handvat met een onderblad van een scheerkop die over de vacht schraapt. Deze speciale borstel, type furmintaor, is ontworpen om te helpen bij het verminderen van verharen bij rassen zoals Labrador Retrievers, Dobermans en Chihuahuas. 

Het is belangrijk om de borstel aan te passen aan de behoefte en vachttype van uw hond of kat. Regelmatig borstelen met de juiste hondenborstel helpt niet alleen om klitten en knopen te voorkomen, maar bevordert ook de bloedcirculatie en houdt de vacht van uw hond gezond en glanzend. Als u twijfelt, raadpleeg dan een professionele trimmer voor advies over de beste borstel voor uw dier.

Moet ik een speciale hondenshampoo of kattenshampoo gebruiken?

Ja, je moet altijd een milde, dier-specifieke shampoo gebruiken bij het wassen van je huisdier. Mensenshampoo kan de pH-balans van de huid van je huisdier verstoren en huidirritatie veroorzaken. Het gebruik van speciale dierenshampoo in plaats van mensenshampoo is van groot belang voor de gezondheid en het welzijn van uw hond of kat. Er zijn meerdere redenen waarom u speciale hondenshampoo of kattenshampoo zou moeten gebruiken:

 1. Huid PH-niveau: Het pH-niveau (zuurgraad) van de huid van uw hond verschilt aanzienlijk van dat van mensen. Huisdieren hebben doorgaans een veel neutralere pH-waarde op hun huid. Het gebruik van mensenshampoo kan de zuurgraad van hun huid verstoren, wat kan leiden tot irritatie, jeuk en zelfs huidinfecties.
 2. Allergische reacties: Mensenshampoos bevatten vaak geuren, kleurstoffen en chemicaliën die niet geschikt zijn voor de gevoelige huid van huisdieren. Deze stoffen kunnen allergische reacties veroorzaken, zoals jeuk, roodheid en uitslag.
 3. Vachttype: De vacht van uw hond of kat heeft specifieke behoeften. Speciale dierenshampoos zijn geformuleerd om de vacht van huisdieren te reinigen en te verzorgen zonder de natuurlijke oliën, die hun vacht gezond houden, te verwijderen. Mensenshampoo kan de vacht van uw huisdier uitdrogen en beschadigen.
 4. Veiligheid bij inslikken: Huisdieren likken vaak hun vacht tijdens het schoonmaken. Speciale dierenshampoos zijn meestal veiliger als ze worden ingeslikt dan mensenshampoos, die chemicaliën kunnen bevatten die schadelijk zijn bij inname.
 5. Dreft op je hond: Misschien onvoorstelbaar om te geloven maar er zijn een aantal trimsalons die Dreft (ja, u leest het goed, dat afwasmiddel) en ook azijn stiekem op uw hond gebruiken. Omdat het zo goedkoop is of de huid zo goed ontvet. Hoe onprofessioneel!! Wij hoeven u natuurlijk niet uit te leggen dat trim.nl hier absoluut afstand van neemt. Jammer genoeg komen deze "trimmers" er echter niet voor uit dus let altijd goed op als u uw hond naar de trimsalon brengt of vraag uw trimsalon hiernaar en geef duidelijk aan dat u hier niet van gediend bent. U betaalt toch immers niet voor niets een hoop geld voor een professionele trimbeurt?

Kortom, het is van vitaal belang om speciale shampoo te gebruiken die is afgestemd op de behoeften van uw huisdier. Raadpleeg een professionele trimsalon voor aanbevelingen over welke shampoo het beste is voor uw huisdier, gebaseerd op hun ras, vachttype en ga naar een dierenarts bij eventuele huidaandoeningen. Het gebruik van de juiste shampoo draagt bij aan een gezonde vacht en huid, en zorgt ervoor dat uw huisdier zich comfortabel en gelukkig voelt.

Hoe kan ik klitten voorkomen?

Hier zijn enkele tips om klitten bij uw hond of kat te voorkomen:

 1. Regelmatig borstelen: Een van de beste manieren om klitten te voorkomen, is door regelmatig uw huisdier te borstelen en ervoor te zorgen dat de vacht schoon en droog blijft. De frequentie varieert per vachttype, maar over het algemeen moeten langharige hondenrassen dagelijks worden geborsteld, terwijl kortharige rassen vaak voldoende hebben aan een wekelijkse borstelbeurt.
 2. Gebruik de juiste borstel: Kies de juiste hondenborstel of kattenkam voor het vachttype van uw huisdier. Een herderhark is handig voor honden met een dichte ondervacht, terwijl een slicker borstel goed werkt voor langharige rassen. Vraag advies aan een professionele trimmer als u twijfelt.
 3. Begin op jonge leeftijd: Leer uw huisdier van jongs af aan te wennen aan het borstelen. Dit maakt het gemakkelijker en minder stressvol voor hen op latere leeftijd.
 4. Controleer en verzorg gevoelige plekken: Besteed extra aandacht aan gebieden waar klitten vaak voorkomen, zoals achter de oren, in de oksels en bij de staart. Borstel deze plekken voorzichtig maar grondig.
 5. Gebruik conditioner: Bij langharige rassen kan het gebruik van een speciale conditioner voor honden of katten helpen om klitten te voorkomen. Spoel de conditioner wel altijd heel goed uit en borstel de vacht terwijl deze nog vochtig is.
 6. Trimmen en knippen: Laat regelmatig de vacht van uw huisdier trimmen, vooral als ze langharig zijn. Kortere vachten zijn minder vatbaar voor klitten. Kunt u uw eigen hond of kat trimmen en knippen? Zorg dan voor de juiste trimscharen.
 7. Voeding en hydratatie: Een gezond dieet en voldoende hydratatie dragen bij aan een gezonde vacht, waardoor klitten minder snel ontstaan.

Door deze eenvoudige stappen te volgen, kunt u klitten bij uw hond en kat effectief voorkomen en hun vacht gezond en klitvrij houden. Regelmatige verzorging is niet alleen goed voor de vacht, maar versterkt ook de band tussen u en uw huisdier, terwijl het ongemak en mogelijke gezondheidsproblemen door een vacht zonder klitten veel kleiner wordt.

Hoe verwijder ik klitten?

Mochten er onverhoopt toch klitten ontstaan dan kunnen deze voorzichtig met de vingers of met een klittenkam worden verwijderd. Begin aan de uiteinden van het haar en werk langzaam naar boven om trekken en pijn te voorkomen. Het verwijderen van klitten bij uw hond kan soms een uitdaging zijn, maar met het juiste gereedschap en techniek kunt u het proces gemakkelijker en comfortabeler maken voor zowel u als uw hond. Hieronder hebben wij een aantal stappen voor het effectief verwijderen van klitten:

 1. Bereid uw huisdier voor: Zorg ervoor dat uw hond of kat kalm en ontspannen is voordat u begint. Geef ze wat extra aandacht en aai ze om hen gerust te stellen.
 2. Kies het juiste gereedschap: Voor kleine klitten kunt u uw vingers gebruiken om ze voorzichtig uit elkaar te trekken. Voor grotere klitten en moeilijk te bereiken plekken zijn een hondenkam,  slicker borstel of desnoods een ontklitter ideaal. Een hondenkam met lange tanden werkt goed om klitten te ontwarren, terwijl een slicker borstel helpt bij het verwijderen van klitten en losse haren. Een klittenkam heeft mesjes om de klitten te kunnen doorsnijden als het anders niet lukt. Met een trimschaar kunt u klitten eventueel inknippen, om zo makkelijker te ontwarren.
 3. Wees voorzichtig en geduldig: Begin bij de uiteinden van de klitten en werk langzaam naar de wortels toe. Forceer niet, anders kunt u de vacht beschadigen of pijn veroorzaken. Als de klitten te dicht bij de huid zitten, kunt u proberen ze voorzichtig te snijden of knippen zonder de huid te raken.
 4. Gebruik ontklitspray: Als de klitten bijzonder hardnekkig zijn, kunt u wat ontklitspray aanbrengen om ze gemakkelijker te verwijderen.
 5. Beloon uw dier: Geef uw huisdier positieve versterking en beloningen tijdens het proces, zodat ze de ervaring associëren met iets prettigs.
 6. Voorkom herhaling: Neem maatregelen om klitten in de toekomst te voorkomen.Voorkomen is altijd beter dan genezen.

Het is belangrijk om geduldig en voorzichtig te zijn bij het verwijderen van klitten, en als u twijfelt of als de klitten te groot zijn, raadpleeg dan een professionele trimmer of voor hulp. Het welzijn van uw huisdier staat altijd voorop, en met de juiste aanpak kunt u klitten effectief en zorgvuldig verwijderen zonder schade aan de vacht of onnodige stress voor uw geliefde metgezel.

 

Moet ik de vacht van mijn hond laten trimmen?

Sommige rassen hebben regelmatige trimbeurten nodig om de haargroei te beheersen. Raadpleeg een professionele trimmer om te bepalen of je huisdier trimbeurten nodig heeft en hoe vaak. Het trimmen van uw hond is een belangrijk onderdeel van de algehele vachtverzorging en kan aanzienlijke voordelen bieden voor hun gezondheid en welzijn. Hier zijn enkele overwegingen wanneer u uw huisdier moet (laten) trimmen en waarom dit verstandig is:

 1. Vachtlengte en -type: De frequentie van trimmen hangt af van het vachttype en de lengte van uw hond of kat. Langharige rassen moeten meestal vaker worden getrimd dan kortharige rassen. Langere vachten zijn gevoeliger voor klitten en kunnen sneller vuil en bacteriën vasthouden.
 2. Seizoensgebonden rui: Sommige hondenrassen ruien met de  seizoenen mee. Tijdens deze ruiperiodes kan regelmatig trimmen helpen om overmatig verlies van losse haren te verminderen en de vacht gezond te houden. Om de dode haren verwijderen wordt ook heel vaak een waterblazer gebruikt!
 3. Hygiëne: Huisdieren met langere vachten kunnen vuil en ontlasting vasthouden in hun vacht, wat hygiënische problemen kan veroorzaken. Regelmatig trimmen houdt hun vacht schoon en gezond.
 4. Klittenpreventie: Het trimmen van langharige honden kan helpen bij het voorkomen van klitten en knopen, wat ongemak en pijn kan veroorzaken.
 5. Huidproblemen: Het trimmen biedt de gelegenheid om huidproblemen, zoals wonden, uitslag of teken, vroegtijdig op te merken en te behandelen. Let op: een trimmer is geen dierenarts dus een professionele goede trimmer zal u altijd bij medische problemen doorverwijzen naar uw dierenarts.
 6. Comfort en temperatuurregeling: In warme seizoenen kan het trimmen van langharige honden en katten helpen om oververhitting te voorkomen. Het kan ook bijdragen aan een betere temperatuurregeling bij rassen met dikke ondervachten.

Over het algemeen is het verstandig om uw hond regelmatig te laten trimmen. Trimmen is niet alleen een esthetische keuze, maar het bevordert ook de gezondheid en het comfort van uw hond of kat, waardoor ze een gelukkiger en gezonder leven kunnen leiden.

Wat zijn de beste producten voor vlooi- en tekenpreventie?

Het voorkomen van vlooien bij uw hond of kat is van groot belang voor hun gezondheid en comfort. Hier zijn enkele stappen die u kunt nemen om ervoor te zorgen dat uw huisdier geen vlooien krijgt:

 1. Gebruik preventieve behandelingen: Overleg met uw dierenarts over geschikte vlooien- en tekenpreventieproducten voor uw huisdier. Er zijn spot-on behandelingen, halsbanden en orale medicijnen beschikbaar. Volg altijd strikt de aanbevolen doseringen en toedieningsinstructies.
 2. Behandel uw huis en omgeving: Vlooien kunnen zich nestelen in tapijten, meubels en andere delen van uw huis. Gebruik vlooienbestrijdingsmiddelen om uw huis en omgeving regelmatig schoon te maken en te behandelen. Was ook de beddengoed en dekens van uw huisdier op hoge temperatuur.
 3. Houd uw huisdier schoon: Regelmatig baden en borstelen van uw huisdier kan helpen om vlooien weg te houden. Gebruik hiervoor altijd een milde diervriendelijke shampoo.
 4. Verzorg uw tuin: Als uw huisdier veel tijd buiten doorbrengt, zorg er dan voor dat uw tuin vrij is van vlooien en teken. Maai het gras regelmatig en overweeg om een vlooien- en tekenbehandeling voor uw tuin te gebruiken.
 5. Vermijd contact met besmette dieren: Houd uw huisdier weg van andere dieren die vlooien kunnen dragen, vooral als deze dieren besmet zijn.
 6. Inspecteer uw huisdier regelmatig: Ondanks dat u er van alles al aan doet, blijf de vacht van uw huisdier regelmatig controleren op tekenen van vlooien, zoals krabben, bijten of kleine zwarte stipjes in de vacht (vlooienpoepjes).

Het voorkomen van vlooien is gemakkelijker dan het behandelen van een vlooienbesmetting. Een consistent preventief beleid, regelmatige verzorging en hygiënische maatregelen in uw huis en tuin zullen helpen om vlooien weg te houden en uw hond kat of konijn gezond en gelukkig te houden. Raadpleeg altijd uw dierenarts voor advies over de beste vlooienpreventie voor uw huisdier.

 

Hoe verzorg ik zelf de vacht van mijn hond tussen professionele trimbeurten?

Tussen de trimbeurten door kunt u zelf een aantal stappen ondernemen om de vacht van uw hond in goede conditie te houden en hun algehele welzijn te bevorderen. De meest bekende zijn het regelmatig borstelen en baden en gebruik van de juiste producten, maar er zijn ook nieuwe technieken. Hier zijn enkele tips zodat u zelf uw hond, kat of konijn kunt verzorgen:

1.       Regelmatig borstelen: Borstelen is een van de beste manieren om de vacht van uw hond tussen de trimbeurten door te verzorgen. Kies de juiste hondenborstel of hondenkam voor het vachttype van uw hond en maak er een routine van. Ook voor katten zijn er weer speciale kattenborstels en kattenkammen. Een borstelbeurt of kambeurt helpt om losse haren te verwijderen, klitten te voorkomen en bevordert de bloedcirculatie.

2.       Gebruik een waterblazer Een waterblazer blaast alle dode haren en vuil uit de vacht. Zelfs zonder te borstelen kunt u er op deze manier snel en effectief ervoor zorgen dat u veel minder haren, of vuil op de bank of in huis vindt.

3.       Gebruik een trimschaar. Met een trimschaar kunt u bijvoorbeeld de pootjes rond houden, oogjes vrijhouden, of de vacht kort houden bij de genitaliën.  Wel zo fris als uw huisdier ook op de bank ligt.

4.       Houd de ogen, oren en tanden schoon. Controleer regelmatig de ogen, oren en tanden van uw huisdier. Veeg eventuele traanstrepen weg, maak de oren schoon met een zachte doek en tandenpoetsen kan gebitsproblemen voorkomen.

5.       Knip de nagels: Als de nagels van uw huisdier te lang worden, kan dit ongemak veroorzaken en zelfs leiden tot problemen met lopen. Leer hoe u de nagels van uw huisdier veilig kunt knippen of vraag uw trimmer om hulp.

6.       Houd de vacht schoon: Als uw huisdier vies wordt, geef ze dan een bad met een geschikte huisdierenshampoo. Zorg ervoor dat u de vacht grondig uitspoelt om shampoo-resten te verwijderen.

7.       Let op gewicht en voeding: Zorg voor een uitgebalanceerd dieet en houd het gewicht van uw huisdier onder controle. Overgewicht kan leiden tot huidproblemen en problemen bij het schoonmaken van bepaalde delen van het lichaam.

8.       Oog voor huidaandoeningen: Houd de huid van uw huisdier in de gaten. Let op tekenen van irritatie, uitslag of wonden, en raadpleeg uw dierenarts als u iets ongewoons opmerkt.

9.       Stimuleer lichaamsbeweging en speeltijd: Regelmatige lichaamsbeweging en speeltijd zijn essentieel voor het welzijn van uw huisdier. Het helpt niet alleen bij het behouden van een gezond gewicht, maar zorgt ook voor een glanzende vacht en vermindert stress.

Door deze eenvoudige stappen te volgen en regelmatige aandacht aan de gezondheid en het uiterlijk van uw huisdier te besteden, kunt u ervoor zorgen dat ze er tussen de trimbeurten door op hun best uitzien en zich goed voelen. Dit bevordert niet alleen hun fysieke gezondheid, maar versterkt ook de band tussen u en uw huisdier.

Welke producten zijn handig voor vachtverzorging?

Het verzorgen van de vacht van je hond of kat is een belangrijk onderdeel van hun algemene welzijn. Door regelmatige verzorging en het gebruik van de juiste producten kun je ervoor zorgen dat je hond, kat, konijn of ander huisdier er gezond en gelukkig uitziet en zich ook zo voelt. Vergeet niet om altijd advies in te winnen bij je trimsalon als je twijfels hebt over de vachtverzorging van je huisdier. Tussen de trimbeurten door kunt u enkele handige producten gebruiken om de vacht en algehele gezondheid van uw hond of kat te onderhouden. Hier zijn enkele nuttige producten die u kunt overwegen:

 1. Borstels en kammen: Kies borstels en kammen die geschikt zijn voor het vachttype van uw dier. Een slicker borstel werkt goed voor langharige rassen om klitten te voorkomen, terwijl een rubberen borstel handig is voor kortharige honden of katten.
 2. Waterblazers: er zijn meerdere waterblazers op de markt, de een beter geschikt voor een bepaald ras dan een ander. Bij trim.nl heeft u de grootste keuze diverse waterblazers zodat u altijd de juiste waterblazer voor uw hond heeft.
 3. Trimscharen: Natuurlijk zijn er hele dure trimscharen voor professioneel gebruik. Maar een goede trimschaar voor particulier gebruik hoeft niet duur te zijn. De beste keuze is dan wellicht een Tritra basic schaar U kunt daar jarenlang plezier van hebben!
 4. Tandverzorgingsproducten: Een gezond gebit is van groot belang voor uw dier. Overweeg tandenborstels en tandpasta speciaal ontworpen voor honden en katten om tandplak en tandsteen te voorkomen. Vraag uw dierenarts om het gebit te controleren.
 5. Nagelknipper: Een nagelknipper voor de hond of kat is handig om de nagels van uw huisdier op een veilige lengte te houden. Leer de juiste techniek van uw trimmer om letsel te voorkomen of laat uw trimmer dit tussentijds doen. Bij vele trimsalons is dit voor vaste klanten tussen de trimbeurten gratis.
 6. Shampoo en conditioner: Kies zachte, dierenvriendelijke shampoo en conditioner om de vacht van uw hond en kat fris en schoon te houden tussen de baden door. Vraag uw trimmer waar hij/zij mee wast en accepteer geen Dreft!
 7. Oor- en oogreinigers: Speciale reinigingsoplossingen voor oren en ogen helpen bij het voorkomen van ophoping van vuil en oorsmeer, en verminderen het risico op infecties.
 8. Voorkom teken en vlooien: Als uw hond of kat buiten komt, investeer dan in vlooien- en tekenpreventiemiddelen om besmetting te voorkomen. Er zijn spot-on behandelingen, halsbanden en orale medicijnen beschikbaar. Laat u altijd adviseren door uw trimmer of dierenarts.
 9. Huidverzorgingsproducten: Voor huisdieren met een gevoelige huid kunnen huidverzorgingsproducten zoals crèmes of sprays verlichting bieden tegen jeuk of irritatie. Wacht echter nooit te lang en ga op tijd naar de dierenarts om u te laten adviseren.
 10. Speelgoed en stimulatie: Om uw huisdier bezig en gelukkig te houden, investeer in speelgoed en producten zoals puzzelspeelgoed of interactieve apparaten zodat u uw hond bezig houdt. Daarnaast zal een hond een wandeling met zijn baasje ook altijd weten te waarderen.

Met de juiste producten van trim.nl en juiste aandacht voor uw hond of kat kunt u ervoor zorgen dat de vacht van uw dier
glanzend, klitvrij, en in topconditie blijft. Uw dier zal dankbaar zijn voor de liefdevolle zorg die u aan hem of haar besteedt.